27 Haziran 2012 Çarşamba

Dijital Ses Kayıt Devresi



Malzemelerin pozisyonu, print üzerinde belirtilmiştir. 
(resme bakınız.) 
ISD 1760 (60sn), ISD1790(90sn), ISD17120(120sn) 
1N 4007 
7805 3 adet led ampül 
1 Adet kapasitif mikrofon 
3 Adet 1K 1Adet 82K 3 adet 4.7K 
2 Adet 10K 
7Adet 100nF 2 Adet 4,7mF 1 Adet :470mF 
Record sw bas-bırak anahtar 
4 adet buton aux in için bir adet jack konnektör 
(Kayıt: sarı, meşgul: yeşil, power: kırmızı led)
 





Bu devrenin kendi içindeki ses çıkışından verdiği ses düşük değil. gayet yeterli. Bir cep radyosundan duyduğunuz ses kadar veriyor. dileyen çıkış ilave edebilir elbette ki.

Devrenin çalışmama durumu imkansız en az bin tane yapıldı bundan. Tek dikkat etmeniz gereken HP uçlarını kısa devre etmeyin.

AÇIKLAMALAR: 


60 saniye süre kayıt yapan bu devrenin kendi üzerinde ses çıkışı mevcuttur. Profesyönel kullanım için aux out çıkışından dilediğiniz güçte bir amplifikatöre çıkış alabilirsiniz. 
Devrede bulunan condanser mikrofon ile gayet hassas bir ses kaydı yapabileceğiniz gibi, devredeki jumper pozisyonunu, “Mıc” den “Aux”a alarak aux in girişinden de kayıt alabilirsiniz. Bu girişe dvd, vcd, telefon radyo, mp4, Pc gibi cihazlardan direkt ses uygulayarak kaydedebilirsiniz. Hoparlör olarak 0.5W 4-16 ohm arası bir hoparlör kullanabilirsiniz. 
Besleme voltajımız en az 5 volttur. 12 volt ile besleyebilirsiniz. Devremizde 5 volt regüle bulunduğu için voltaj yükselip alçalmaları çalışmasına etki etmemektedir. Devremize enerjiyi verdiğimiz zaman, power ledimiz yanarak bize devremizin çalışmaya hazır olduğunu haber verecektir. 


NASIL KAYIT YAPARIZ? 
Kayıt yapmak için rec/play anahtarına basmanız ve kayıt ledinin yandığını görmeniz gerekir. Kayıt ledi yanıyor ise bu bize, devrenin o anda kayıtta olduğunu gösterir. Bu sırada meşgul ledine bakmalısınız. Çünkü meşgul led lambası entegremizin tüm haraketlerini bize tercüme etmektedir. Mesela record anahtarımız basılı iken, bu ledin yanıyor olması kayıt için boş yer var anlamına gelir. Ne zaman bu ışık sönerse kayıt edilecek alan dolmuş demektir. Kaydı sona erdirmek için record sw anahtarına tekrar basarak kaydı durdurabilirsiniz. 
PLAY: Play butonuna basarak yaptığımız kaydı dinleyebiliriz. Bu sırada meşgul ledi yanıp sönecek ve ses kesildiği zaman sönecektir. 
SES AYARI: Ses butonu ile de ses ayarı yapabiliriz. Her butona basışımızda 4 kademe ses artacak sonra 5. kez tekrar basarsak minimum olacaktır. Sonra yine her basışımızda artacaktır. 


KAYIT SİLME 
Sil butonuna ilk basışımızda dikkat edersek meşgul led lambası iki kez yanıp söner ve entegreyi silinmeye hazırlar. Hiç elimizi kaldırmadan basmaya devam edersek, meşgul ledi tam 7 kez yanar-söner ve entegremizin içini tamamı ile siler. Bu silme işlemi geri alınamaz. 


KAYITLAR ARASI DOLAŞIM 
İleri butonu ileri sarma butonudur. Kayıt anahtarına basıp süre dolmadan kapatırsanız, sonradan kayıt ekleyebilirsiniz. Tekrar kayıt anahtarına bastığınızda yapacağınız kayıt ikinci sıraya alınır. Daha sonra yapacağınız kayıt da üçüncü sıraya. İşte bu kayıtlar arasında “ileri” butonu ile seçim yapabilirsiniz. Her bastığımızda bir sonraki kayıt sıraya geçer. Ve play butonuna bastığımız zaman o kayıt çalar. Eğer uzun süre basılı tutarsak en son kayda ulaşacak ve playa bastığımızda ilk sıradaki kaydımız hoparlörden duyulacak demektir. 


Not: Aux girişinden ses kayıt yapacaksanız jumper pozisyonunu Mıc yerine Aux yapmayı unutmayın.

Buradan proteus kullanarak hazırlanan baskı devre ve şemaları indirebilirsiniz...


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

1- Yazıyı Facebook vb. gibi paylaş tuşları ile arkadaşlarınızla paylaşın.
2- Teşekkür etmekten ya da soru sormaktan çekinmeyin.
3- Sorularınızı olabildiğince hızlı cevaplamaya çalışacağım.
4- Cevap yazma süresi değişiklik gösterebilir.
5- Yorumlarınız lütfen küfür ve/veya argo içermesin.
6-Yorumunuz yorum denetiminden sonra yayınlanacaktır.